Top 5 najlepših mesta za venčanje u Srbiji

Destinacije Magazin

Planiranje svadbenog veselja nije jednostavan zadatak. On zahteva mnogo kreativnosti, uloženog vremena i velikih odluka koje treba doneti i sprovesti u delo. Jedna takva odluka je i odabir mesta za najsrećniji dan u životu. Ukoliko ste hrabri i želite nešto drugačije od svoje svadbe – upoznajte se sa mestima koja garantuju venčanje iz snova.

Mladenci stoje u čamcu na reci

Obale reke ili jezera kao najzahtevije, ali i najlepše

Poslednjih godina, omiljena i najlepša mesta za venčanje u Srbiji postale su obale reka i jezera širom zemlje. Obale su veoma originalno mesto za venčanje u Srbiji, ali su isto tako veoma veliki poduhvat za organizaciju cele proslave.

Međutim, to ne treba da vas plaši ili da vas odgovori od ideje da baš uz reku ili jezero gde ste odrasli napravite venčanje decenije, jer postoje stručni ljudi čija znanja iz oblasti organizacije proslava mogu mnogo da doprinesu. 

Prepustite se profesionalcima i Aria će venčanje organizovati do poslednjeg detalja, a vi i svi vaši ljubitelji vode i prirode na reci, uživaćete u restoranu na obali, ali i nezaboravnom slavlju koje će mnogima služiti kao reper za dobar provod.

Romantično venčanje na brodu, u susret sumraku

Mnogim mladencima je ovo mesto zanimljivo, ali se malo ko usudi da organizuje venčanje na brodu. Ukoliko plovidba i brodovi zauzimaju važno mesto u vašem životu, ili samo želite da se izdvojite od drugih, onda je ovo odlična prilika da svoje “DA!” izgovorite baš na ovakvom mestu.

Još jedna od prednosti venčanja na brodu je ta što on pruža ultimativni osećaj zajedništva i intime. Možete uživati u pogledu dok plovite, a za vaše goste će taj dan, bez izuzetka, biti nezaboravan. Osim doze luksuza koja krasi doživljaj venčanja na terasi tvrđave, ovo je mesto i gde nastaju najlepše fotografije.

Zelene oaze izletišta za posebno ambiciozne

Ukoliko želite da vaše venčanje proslavite pod vedrim nebom, onda je izletište jedna od odličnih opcija za vas. Istražite koja su to izletišta koja bi odgovarala vašim potrebama i raspitajte se o mogućnostima da iznajmite prostor za taj dan.

Odlična režija za dan venčanja u nekom zelenom izletištu je šator, ali onaj modernog dizajna, sa prozirnim zavesama i mnogo belog satena. Rustične, drvene stolice i mnogo belog cveća razbiće monotoniju zelenila oko vas, a nemojte zaboraviti i posebno angažovanje konobara i keteringa za goste.

Mladenci plešu u dvorištu

Moderna bajka u najlepšim dvorcima

Da se na trenutak i vi možete osetiti kao deo kraljevske loze, omogućili su kompleksi dvoraca širom Vojvodine, koji svoja vrata otvaraju mladencima, kako iz Srbije tako i inostranstva.

Dvorac ne samo da je pod zaštitom države, i time garantuje bezbednosti vas i svih vaših zvanica, već raspolaže hektarima nepreglendih poljana i prelepe prirode, ergelama sa konjima, kočijama za prevoz madenca, ali i gostiju, kao i smeštajne kapacitete za mirnu i luksuznu prvu bračnu noć.

Neki od najpopularnijih dvoraca koji nude najlepše mesto za venčanje u Srbiji su Fantast – dvorac porodice Dunđerski i Kaštel Ečka – gde je svojevremeno lično Franc List uveseljavao gospodu svojom virtuoznošću na klaviru. 

Venčanje u manastiru za kralja i kraljicu

Ukoliko biste nešto manje ekstravagantno, a više u duhu stare Srpske kulture – idealno mesto koje je teško zaboraviti su manastiri. Ima li šta lepše od ceremonije venčanja pred freskama koje krase zidove već 700 godina, i koje su videle venčanja mnogih srpskih kraljeva i kraljica.

Manastiri su utoliko i najlepša mesta za venčanje u Srbiji jer osim istorijom, bogata su i bujnom vegetacijom i prirodom oko njih, u šta se neretko uključuju reke, vinogradi, voćnjaci, šume i proplanci, a na vrlo visokom nivou je i arhitektura samog mesta – od smeštajnih objekata za ugodan vikend, do sale za svečani prijem zvanica – sa sve crvenim tepihom.

Restorani na tvrđavama – hod po osvajačkoj istoriji

Ima nešto posebno magično kada na staru utvrdu nad rekom počne da pada prvi sumrak, pa još kada se kroz tu noć zalome nežni zvukovi violina tvrđave zaista postaju najlepše mesto za venčanje.

Veliki broj tvrđava je građen na rekama iz strateških razloga, a danas se upravo za restorane na njima može reći da su strateški tu – da pruže nezaboravnu, i vrlo često luksuznu proslavu svima koji na terasi jednog Kalemegdana, Petrovaradina ili Niške tvrđave požele da se venčaju.

Svako venčanje jedinstveno je na svoj način. Posebno. Čarobno, bar za same mladence i njihove najbliže. Dva ista ne postoje. Međutim, ima i onih venčanja za koje će se većina složiti da su toliko neobična i magična da se mogu posmatrati kao najlepša bajka u koju svi povremeno poželimo da zavirimo. Takve priče najčešće počnu sa odabirom bajkovitog mesta.

Autor:

Anica Petković