Trikovi za uređenje dvorišta

Magazin Zanimljivosti

Ukoliko ste oduvek želeli da od vašeg dvorišta napravite pravo malo parče raja, ali ste odustajali jer niste znali kako da započnete ovaj kreativni projekat – ovo je tekst za vas!

Uređenje dvorišta je idealna prilika da ispoljite svoju maštu i rekreirate idiličan kutak o kome sanjate već mesecima, ako ne i godinama. Ovaj poduhvat se često čini kao nemoguća misija, usled verovanja da ova vrsta renoviranja iziskuje velike instalacije i zahtevne prepravke – međutim, to zaista ne mora da bude slučaj!

U želji da vam oklakšamo realizaciju ovog zanimljivog projekta, za vas smo u narednim redovima pripremili interesantne i praktične trikove za uređenje dvorišta – stoga pročitajte naš tekst do kraja.

#1 Napravite baštensku stazu – osvežite vaš prostor u samo nekoliko koraka

Ako se u vašem dvorištu nalaze regularne staze od betonskih blokova, one mogu delovati vrlo jednolično, monotono i prosečno. S tim u vezi, naš prvi trik je da se rešite betonske staze i postavite novu od dekorativnog kamena ili punog drveta.

Na ovaj način ćete uneti notu personalizacije i nesvakidašnjosti, čime će vaše dvorište momentalno zadobiti unikatniji izgled. 

Ako ste pristalica tradicionalnog i rustičnog eksterijera, predlažemo da se odlučite za prirodni izlomljeni kamen, međutim, ukoliko preferirate moderan i industrijski stil uređenja – staze od punog drveta su odličan izbor jer unose toplinu i prefinjenost. 

Koji alat je potreban za baštensku stazu?

Odabir alata će u ovom slučaju zavisiti od toga da li želite da u potpunosti uklonite beton ili možda želite da ga parcijalno zadržite i pomešate sa prirodnim kamenom. Nezavisno od izbora, svakako će vam trebati kvalitetna kosilica za travu kako biste vaš travnjak izravnali. 

U zavisnosti od kvadrature dvorišta i vrste trave, možete izabrati kosilicu sa ili bez pogona na točkove, kao i sa korpom za skupljanje trave ili bez.

Burgija za beton će biti nužan instrument u slučaju da želite da zadržite deo stare staza, jer ćete pomoću nje lakše obraditi materijal. Nju možete koristiti i prilikom skidanja betona, ali i prilikom oblikovanja ove učvršćene smese. Bušenje se realizuje prednjim, odnosno konusnim delom, dok je cilindrični deo namenjen zaglađivanju rupa.

Uz ovo, možete koristiti i čekić za razbijanje tvrdih površina – pomoću ovog alata ćete najlakše ukloniti beton, ako ste se odlučili da postavite drvene obloge. Drvene obloge mogu biti od punog i prirodnog drveta ili one koje se koriste za WPC deking (kombinacija recikliranog drveta, polimera i aditiva). 

U prvom slučaju je stepen rezistencije na visoke temperature znatno veći, a druga opcija ima duži vek trajana i otpornija je na ogrebotine, te je bolji izbor ukoliko imate kućnog ljubimca.

Pre nego što započnete instalaciju, važno je da inicijalno skicirate željenu putanju. Ovo naravno može biti proizvoljna skica, ali je svakako ključno da uzmete sve potrebne dimenzije vašeg eksterijera kako biste pravilno ugradili stazu. Nju kasnije možete dekorisati tako što ćete je oivičiti saksijskim cvećem, ukrasnim ogradicama ili niskim solarnim lampama.

Biljke u bašti

#2 Oplemenite eksterijer saksijskim cvećem i sakulentima

Svi ljubitelji hortikokulture će se gotovo jednoglasno složiti da minijaturni sakulenti i saksijsko cveće mogu zaista doprineti tome da vaše dvorište izgleda bogato, idilično i bajkovito. Stoga se savetuje da kultivišete različito dekorativno cveće, egzotično voće i začinsko bilje, koje su odlične za pospešenje zdravlja.

Ako želite da malo promenite stvari, umesto standardnih ruža, lala i petunija, možete zasaditi i bele kale ili drvo magnolije. Takođe, ukoliko raspolažete kvadraturom, drvo manga, aronije ili japanske jabuke je svakako zanimljiv izbor koji će bespogovorno dodati notu personalizacije vašem dvorištu. Možete saditi čak i lekovite biljčice, što će vam pomoći da uredite kuću u etno stilu.

Saksije žbunastih biljaka i puzavica će vašem prostoru dati zaista autentičan pečat, a njih možete postaviti u pletene saksije za boho efekat uređenja.

#3 Dekorišite dvorište odgovarajućom rasvetom

Adekvatno osvetljenje može diktirati atmosferu, te je važno da najpre razmislite da li biste više voleli da vaše dvorište izgleda ušuškano i intimno, moderno i osvetljeno ili preferirate prigušena prirodna svetla?

U skladu sa vašim afinitetima i preferencijama, možete se odlučiti za dekorativne mirišljive sveće, različitih veličina za romantičan efekat ili za solarne lampe ukoliko ste pristalica modernijih trendova. 

Solarne lampe su dugoročno isplatljivija investicija, te ukoliko tragate za načinima da uštedite novac – ove lampe koje se mogu postaviti uz ugradu ili na zid su sjajna solucija.

Za sve ljubitelje egzotičnih eksterijera, dvorišne baklje su odličan način da iskombinujete prirodno osvetljenje, čiji intenzitet nije prevelik. U kombinaciji sa zanimljiv egzotičnim biljkama, dvorišne baklje će učiniti da se osećate kao da ste otputovali na tropsko ostrvo, daleko od civilizacije i urbanog života.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio inspirativan, koliko i koristan, te da smo uspeli da vas podstaknemo da se i sami odvažite i primenite neke od ovih trikova prilikom uređenja sopstvenog dvorišta.

Autor:

Travelist