Kako da u Srbiji izaberete najbolji smeštaj za sebe

Magazin Vodič kroz Srbiju

Istraživanje arheoloških lokaliteta, obilazak kulturno istorijskih znamenitosti, aktivan odmor, otkrivanje novih ukusa, šta god da je vaš motiv za putovanje po Srbiji biće vam potreban smeštaj. Ponuda svih vrsta smeštaja, apatmana, vila, smeštaja u seoskim domaćinstvima, hotela, hostela ili stanova je zaista dobra, bez obzira na to koji grad ili turistički centar izaberete za svoj odmor. 

Međutim, postavlja se pitanje kako da izaberete smeštaj u Srbiji koji će najviše odgovarati vašim potrebama, ali i vašem budžetu. Pre nego što vam predstavimo prednosti i nedostatke svakog od ovih ugostiteljskih jedinica, biće potrebno da odgovorite na pitanje za kakvim mestom tragate.

Krevet u spavaoj sobi sa tamnim enterijerom

Šta zapravo tražite?

Da li ste krenuli na poslovno, romantično ili porodično putovanje?  Tražite smeštaj u Beogradu, Novom Sadu ili na nekoj od prelepih srpskih planina i banja? Možda vam luksuz nije prioritet, već pre svega mir i tišina, ili pak tražite ekskluzivan smeštaj lux kategorije u kome je sve posvećeno vašem uživanju? Da li vam je najbitnija lokacija, ili komfor, opremljenost, cena iznajmljivanja Razmotrite sve važne faktore i odgovorite na svako od ovih pitanja. Tako će vam biti lakše da procenite koji je to tip smeštaja koji je u skladu sa vašim potrebama i željama. 

Stanovi za iznajmljivanje – komfor i privatnost

Ukoliko želite da se duže zadržite u nekom gradu ili odmaralištu, bilo zbog posla ili zbog odmora, umesto odsedanja u hotelu ili apartmanu, iznajmljivanje stana će biti bolja opcija. Iznajmljivanje stana je odlično rešenje za one čiji su prioriteti komfor i vlastiti mir, koji, pritom, ne koštaju bogatstvo.

Potražite stanove za izdavanje koji će biti na dobroj lokaciji, odlične opremljenosti i odgovarajuće cene za vas. Bilo da ste u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu, ili nekom drugom većem gradu u Srbiji, stanove za izdavanje možete lako pronaći i na internetu. Kompletnu ponudu stanova za iznajmljivanje pogledajte na ovom linku.

U širokoj ponudi stanova za iznajmljivanje ima i onih sa đakuzijem i drugim spa sadržajima, ali i onih praktičnih i jeftinijih, skromnijeg uređenja. U zavisnosti od toga šta vam je potrebno za boravak u nekom gradu, lako možete filtriranom pretragom doći do idealnog smeštaja za sebe. 

Jedna od najvećih prednosti stanova za iznajmljivanje je upravo njihova cena, pogotovo ukoliko vam je potrebno mesto u kom ćete boraviti više dana ili nedelja. Eventualan nedostatak ovog tipa smeštaja je taj što za razliku od hotela i apartmanskog smeštaja, u kojima se možete osloniti na osoblje kada je održavanje higijene u pitanju, ovde ćete ipak sve to morati da obavljate sami. Mnogi smatraju, sa druge strane, da se privatnost koju stan pruža ne može ni sa čim porediti.

Hoteli – za ljubitelje luksuza

Odmor na kome je sve podređeno vašim prohtevima i željama, sobna usluga kao na filmu, ukusni obroci koje spremaju za vas – ukoliko ste rešili da udovoljite sebi, onda je hotel pravi izbor. Svaki manji grad u Srbiji ima bar jedan hotel vredan posete, a u većim gradovima, banjama i na planinama izbor je mnogo veći. 

Šarmantni, moderni, luksuzni, porodični, hoteli sa tri, četiri ili pet zvezdica, sa spa sadržajem, igraonicama za decu i fenomenalnom kuhinjom – računajte na kvalitet usluge. U onim najopremljenijim hotelima nećete morati da mislite na detalje kao što je pribor za higijenu, priprema obroka ili organizacija obilaska grada. Na recepciji možete napraviti rezervacije transfera do aerodroma, iznajmiti auto ili zakazati spa tretmane.

Kao najveći nedostatak ovakvog tipa smeštaja može se smatrati to što nije povoljan za sve. Najviši kvalitet uglavnom ima najvišu cenu, te ne treba da iznenadi što za noćenje u hotelu na Kopaoniku, na primer, treba izdvojiti prosečno 50 evra tokom sezone skijanja. 

Cena hotelskog smeštaja u banjskim lečilištima varira u zavisnosti od toga jesu li u nju uključeni lekoviti tretmani i terapije, ali je retkost da naiđete na uslugu koja košta manje od 40 evra. Slično važi za veće gradove poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca gde će cenu odrediti i lokacija hotela, tj. udaljenost od centra, kao i stepen opremljenosti. Noć u hotelu sa četiri i pet zvezdica u centru prestonice, na primer, koštaće vas 100 i više evra.

Hosteli – za svačiji džep

Hosteli su sve popularniji tip smeštaja u svetu, a odličan su izbor za sve mlađe turiste i studente koji ne mare mnogo za luksuz. U Srbiji ima dosta hostela, najveći broj u Beogradu. Ovaj tip smeštaj je simbol prijatne i opuštene atmosfere, a mnogi opisuju hostele kao savršena mesta za sklapanje novih prijateljstava. U više od 70 hostela samo u Beogradu možete se u svako doba dana i noći osloniti na ljubazno osoblje, dobiti korisne informacije o lokacijama u gradu koje treba posetiti, o najboljim klubovima i mestima za provod. 

Od privatnih bračnih soba do višekrevetnih soba i sa 12 ležajeva, ova vrsta smeštaja je odličan izbor i kad putujete sa društvom ili dečkom/devojkom. Kada je reč o komforu, većina hostela može da parira hotelima. Uz to, nasuprot ponekad hladnoj i strogoj atmosferi u velikim hotelima, u hostelu ćete se skoro uvek osećati kao da ste došli u posetu prijateljima ili kao da se nalazite u lobiju nekog studentskog doma.

U zavisnosti od lokacije, broja ležaja u sobi, kao i dostupnosti sadržaja kao što su doručak, klima, kuhinja i perionica, noć u hostelu možete platiti i manje od 10 evra. 

Apartmani i sobe – udobnost koja nije skupa

Apartmanski smeštaj u privatnim kućama i vilama je povoljno rešenje za sve one koji žele mir i odmor u pravom smislu te reči. Većina ovih apartmana je opremljena čajnom kuhinjom i kupatilom, pa je dobar izbor za porodice sa decom, ali i za sve one koji ne žele da izlaze do obližnjeg kafića ili restorana svaki put kada im se pije kafa. 

U svim popularnim odmaralištima u Srbiji, poput Zlatibora, Tare, Fruške gore ili Sokobanje, imate široku ponudu privatnih apartmana i soba. Jedna od vodećih prednosti ovog tipa smeštaja jeste njegova cena. Za mnogo niži iznos no u hotelima, na primer, moći ćete da boravite i u luksuznim vilama i u simpatičnim seoskim domaćinstvima. Široka ponuda apartmana i soba, gostoprimstvo i srdačna dobrodošlica domaćina, otkriće vam bogatu ugostiteljsku lepezu Srbije. Noć u apartmanu u Vrnjačkoj Banji tako možete platiti oko 10 evra, a ako ste u potrazi za sobom onda i manje.

Poseban vid privatnog smeštaja predstavljaju seoska domaćinstva. Seoski turizam u Srbiji je sve popularniji. Ljudi rado odlaze u mirna planinska, šumadijska i vojvođanska sela, a cena smeštaja u ovim oazama prirode je obično izuzetno povoljna. Tako za smeštaj na Staroj planini u letnjim mesecima nećete morati da izdvojite više od 7 do 8 evra po sobi. Najlepša strana seoskog turizma je sasvim sigurno bogata gastronomska ponuda. U većini domaćinstava ćete moći da uživate u ukusnim specijalitetima tog kraja.

Kako zamišljate svoj odmor: kao luksuzno putovanje i uživanje bez razmišljanja o detaljima ili pak kao miran i intiman beg od svakodnevice? Napravite izbor smeštaja koji će se savršeno poklopiti sa vašim prioritetima i afinitetima i otisnite se na svoj put. Želimo vam da se lepo provedete!

Autor:

Dragan Antic