Šta znači kad igra levo oko, a šta igranje desnog oka?

Magazin Zanimljivosti

Ako vam se ikad desila da vam “zaigra oko”, verovatno ste se zapitali koji je njen uzrok, a možda ste se i pomalo uplašili. 

Međutim, iako neprijatno stanje, igranje desnog ili igranje levog oka se veoma često javlja kod ljudi. Mnogi narodi su oko ove pojave ispleli različita verovanja, a i medicina ima svoja objašnjenja. 

Kada vam oko ‘zaigra’, pre svega je važno da se informišete o svim uzrocima koji mogu da utiču na ovaj medicinski simptom. Najčešće je igranje oka potpuno bezazleno, ali u ređim situacijama može da ukazuje i na ozbiljne probleme sa zdravljem.

Zato je potrebno da saznate šta znači kad igra levo oko, a šta znači igranje desnog oka. U nastavku našeg bloga saznajte sve informacije o ovoj pojavi, ali i o tumačenjima koja za nju imaju različiti narodi.

Muškarac se nalazi u prirodi i drži ruke na očima

Igranje levog i igranje desnog oka – medicinska objašnjenja

Igranje oka je uobičajeno stanje koje pogađa ljude svih uzrasta. To je iznenadno, nevoljno pomeranje kapka koje može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Iako se javlja na oba oka,  igranje levog oka i igranje desnog oka mogu imati različite implikacije u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja.

Zašto igra oko?

Pre svega, treperenje oka je uzrokovano kontrakcijom kružnog mišića koji je odgovoran za zatvaranje očnih kapaka. 

Kontrakciju mogu izazvati različiti faktori, a u većini slučajeva, ovo je bezazlena pojava koja prolazi sama od sebe, bez ikakve medicinske intervencije. Ipak, u retkim slučajevima igranje oka može biti simptom ozbiljnijeg medicinskog stanja, pa je važno razgraničiti neke od osnovnih uzroka koji mogu uticati na ovo stanje.

Igranje oka može biti uzrokovano mnogim faktorima iz našeg okruženja, kao što su umor, stres, preveliki unos kofeina ili previše vremena ispred ekrana. Ovo je samo nekoliko najčešćih uzroka koji ukazuju da vam je potrebna promena životnih navika. 

U narednim redovima ćemo objasniti koji sve uzroci mogu uticati na igranje oka, kao i načine na koje ih možete rešiti.

 • Veliki umor i stres mogu biti okidači mnogih manjih, ali i ozbiljnijih oboljenja. Ako se igranje oka javlja iznenada i nestaje brzo, najverovatnije uzrok leži u ovim posledicama užurbanog života, velikih promena ili loših životnih situacija.
 • Previše kofeina povećava našu osetljivost na spoljne nadražaje, pa može dovesti do nevoljnog treperenja oka. Kofein se osim u kafi, nalazi i u čaju, energetskim napicima, i čokoladi).
 • Slično tome, prevelike količine alkohola takođe mogu izazvati ovu pojavu. Alkohol utiče na nervni sistem, tako što remeti provodljivost u nervima, a njegova upotreba svakako može da dovede i do drugih ozbiljnijih posledica.
 • Mnogo vremena ispred ekrana ili knjige negativno utiču na naše oči, a mogu da izazovu i igranje oka. U ovom slučaju, vaše oči su izložene velikoj napetosti i predugom gledanju na blizinu.
 • Alergijske reakcije na različite alergene iz našeg okruženja nekada mogu da se ispolje i u treperenju očiju. Među najčešće alergene spadaju prašina, polen i dim cigareta, pa ako ste često izloženi ovim česticama, moguće da su one uzročnik vašeg igranja oka.
 • Različite očne bolesti od kojih su najčešće kratkovidost i dalekovidost koje se ne koriguju naočarima ili sočivima, umeju da izazovu pojavu treperenja oka zbog velikog naprezanja očnog mišića. Među ostale probleme sa očima koji mogu da uzrokuju ovo stanje se ubrajaju astigmatizam, konjuktivitis, zapaljenje očnih kapaka i uveitis.
 • Sindrom suvog oka nastaje kada se oči previše naprežu zbog smanjene prirodne hidratacije rožnjače. Tada dolazi do igranja oka, a na ovaj sindrom mogu uticati alergije, previše vremena provedenog isped ekrana, predugo upaljena klima, određeni lekovi i pušenje.
 • Deficit vitamina D, B12 i magnezijuma negativno utiču na naše zdravlje, a kao propratni simptom može se javiti igranje oka. Do ovog stanja dolazi zbog neizbalansirane ishrane, strogih dijeta i sličnih problema sa hranom.

Većina navedenih uzroka utiče na kratkotrajno igranje desnog ili igranje levog oka. 

Ipak, ako ovaj problem ne prestaje, a uz njega se javljaju i drugi simptomi – on može ukazivati na težu bolest. Ovo se dešava retko, ali može da implicira na postojanje blefarospazma, hemifacijalnog spazma, facijalnu miokimiju i drugih ozbiljnih neuroloških poremećaja.

Ako osetite treperenje oka, važno je identifikovati osnovni uzrok i ukoliko je potrebno, potražiti medicinsku pomoć. 

Žena sedi sa zatvorenim očima i drži ruke na licu

Kako zaustaviti igranje oka?

Ako je stanje povezano sa stresom, umorom, pa samim tim i naprezanjem očiju – jednostavne tehnike opuštanja kao što su meditacija ili pauze od vremena ispred ekrana mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Uz to je važno smanjiti faktore rizika koji mogu uticati na igranje oka, pa samim tim izmeniti i neke loše životne navike. Na prvom mestu to je smanjenje unosa kofeina, konzumiranja alkohola, pušenja, ali i redukovanje vremena provedenog ispred raznih ekrana.

Korišćenje kapi za oči, veštačkih suza za adekvatnu hidrataciju vašeg oka, stavljanje toplih obloga i nežno masiranje oka mogu da pomognu u ublažavanju ovog simptoma. 

Kad igra oko danima – kada je potrebno otići kod lekara?

Kada igranje oka traje duže od nekoliko dana, intenzivno je ili je praćeno drugim simptomima, poput spuštenih kapaka ili promene vida, preporučuje se da potražite medicinsku pomoć

Ova pojava jeste obično bezopasna, ali može biti i simptom ozbiljnijeg stanja, posebno ako traje duže vreme. Ako osetite bilo koji od sledećih simptoma, preporučuje se da odmah odete na zdravstveni pregled:

 • grčevi očnih kapaka koji uzrokuju da se vaš kapak potpuno zatvori
 • trzanje koje utiče na druge delove vašeg lica
 • crvenilo, otok ili iscedak iz oka
 • opušteni kapci
 • promene vida ili poteškoće u pomeranju oka

Vaš lekar će dijagnostikovati osnovno stanje koje uzrokuje igranje oka i propisati odgovarajuću terapiju. Ona može uključivati lekove, u veoma retkim slučajevima operaciju ili veliki spektar tretmana u odnosu na osnovni zdravstveni problem.

Šta znači kad igra oko – tumačenja različitih naroda

Igranje oka je povezano sa različitim sujeverjima i verovanjima u kulturama širom sveta. 

Dok su narodna verovanja vezana za igranje levog oka i igranje desnog oka zanimljiva, važno je zapamtiti da naučni dokazi i medicinski saveti uvek treba da budu primarni u našem tumačenju. 

Igranje oka – verovanje u Srbiji

U našoj zemlji postoje predskazanja vezana za nevoljno treperenje različitih delova tela, a ona su objedinjena jednim nazivom – trepetnik.

Na našim prostorima poštuju se mnogi običaji i verovanja, a za treperenje oka se vezuju različita tumačenja u odnosu na podneblje. Igranje desnog oka može da ukaže da će vam se ostvariti ono o čemu razmišljate u tom trenutku. Suprotno tome, igranje levog oka se kod nas smatra lošim znakom. 

U određenim delovima Srbije postoji još jedno interesantno predanje koje se verovatno razvilo u periodima velikih ratova kada bi žene dugo čekale svoje muževe da se vrate kući. Po tom verovanju, žena kojoj zaigra levo oko, posle dugog čekanja će videti svoju ljubav.

Igranje desnog i igranje levog oka – značenje u kulturama sveta

U nekim afričkim kulturama veruje se da je trzanje levog oka znak loše sreće. Nasuprot tome, trzanje desnog oka smatra se indikacijom pozitivne energije. Nigerijci veruju da je treperenje gornjeg kapka znak da će doći neočekivani posetilac, dok donji signalizira da ćete plakati.

Kina je zemlja koja ove pojave posmatra veoma ozbiljno i njihova kultura za njih ima razna objašnjenja. U odnosu na većinu naroda, oni veruju da je igranje levog oka znak sreće, dok igranje desnog oka predskazuje negativne stvari. Takođe, oni su otišli korak dalje, pa tako imaju svoja tumačenja za treperenje oka u odnosu na to u koje doba dana se dogodilo.

U Indiji, treperenje oka je povezano sa sistemom čakri, a igranje levog vezuje se sa čakrom trećeg oka, koja je odgovorna za intuiciju i duhovni uvid. Oni takođe smatraju da je igranje levog oka znak loše sreće, ali pre svega za žene, dok muškarcima ono signalizira pozitivne događaje.

Islamske zemlje igranju oka ne pridaju značaj, jer se kod njih, kao i u drugim religijama sveta, sujeverje smatra zabranjenim.

Havaji su još jedna zemlja sa neobičnim simbolima vezanim za pojavu treperenja oka. Kod njih je igranje levog oka znak dolaska strane osobe u porodicu. Međutim, ukoliko treperenje ne prestaje, smatra se predskazanjem o velikoj svađi među ukućanima i o raspadu porodice. Znak da će se uskoro rodititi dete u okviru porodice kod njih predstavlja igranje desnog oka.

Trinidad i Tobago je još jedna država čija kultura je iznedrila različita tumačenja pojave podrhtavanja oka. 

Njihova uverenja slična su kao i u ostatku sveta, pa je tako treperenje vezano za desno oko simbol boljitka koji može označiti da ćete uskoro čuti lepe vesti, da neko govori lepo o vama ili da ćete sresti nekog dragog posle mnogo vremena. S druge strane, treperenje povezano sa levim okom je negativan znak koji vam govori kako ćete čuti loše vesti, kako vas neko blizak ogovara ili će neko vama drag doživeti neprijatnost.. 

Poreklo ovih verovanja je nejasno, ali možda imaju korene u drevnim kulturnim praksama i verovanjima. 

Neki istraživači veruju da je u prošlosti igranje oka moglo biti povezano sa šamanskim praksama, gde se nehotično pomeranje očnih kapaka smatralo znakom kontakta sa duhovnim svetom.

U svakom slučaju, igranje oka može imati različita objašnjenja, koja uključuju medicinska, narodna i duhovna tumačenja.

Iako su narodna verovanja vrlo interesantna, važno je čitati ih uz zabave. Kao što turistički stručnjaci daju korisne savete za putovanja, tako je i zdravstvene probleme najbolje tumačiti sa naučne strane.

Ova pojava je zavređivala pažnju ljudi tokom istorije zbog toga što se pojavljuje iznenadno i ume da bude veoma neugodna. Iako vam je zanimljivo da pročitate i saznate kako na nju gledaju različite kulture, uvek je najvažnije da istražite sve informacije sa stanovišta medicine.

Igranje oka se u suštini dešava veoma često, velikom broju ljudi različitih godina, ali ono ponekad može da bude signal većeg oboljenja. Zato je važno da imate dovoljno korisnih informacija koje će vas navesti da razumete koliko je pažnje potrebno da posvetite ovom problemu.

Nadamo se da vam čitanje ovog bloga na Travelist platformi makar malo razjasnilo šta znači kad igra levo oko, a šta igranje desnog oka.Univerzalni savet je da razmislite o promeni svojih nezdravih životnih navika i budete svesni da su pomoć i savet lekara uvek dobrodošli i da će vam doneti olakšanje!

Autor:

Travelist